DLACZEGO WARTO JEŚĆ CUKINIĘ?

Cukinia znajduje się na liście 20 warzyw, które Polacy uprawiają najchętniej.  Cenimy ją głównie za wysoką wartość dietetyczną. Lipiec jest sezonem na cukinię, dlatego powinniśmy wzbogacić naszą dietę o to cenne warzywo. Zawiera ono potas, żelazo, magnez, witaminy: A, C, K, PP, B1 i beta karoten, a ponadto pozytywnie wpływa na proces trawienia.


Dlaczego warto wprowadzić cukinię do naszej diety?  Zawiera wiele witamin niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia, dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Cukinia a odchudzanie. Warzywo to, wspomaga również odchudzanie, więc można ją jeść w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko: 16 kcal, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów oraz 0,1 g tłuszczów. 

Jak ją przyrządzić? Można wykazać się kreatywnością. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placki, danie jednogarnkowe, ratatouille lub ciasto. 

Smacznego!

Propozycje dań z wykorzystaniem cukinii.

https://polki.pl/foto/16_9_LARGE_0200/cukinia-z-suszonymi-pomidorami-2348771.jpg

 

 
Igłe, Warzyw, Żywność, Dla Smakoszy, Obiad, Posiłek
 
Warzywa Z Grilla, Z Rusztu, Grilla, Bbq, Lato, Cukinia
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content