JABŁKA, CZYLI POLSKA BOMBA WITAMINOWA

Jak wiadomo, jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, a nasz kraj jest prawdziwą potęgą w ich produkcji oraz eksporcie. Sięgamy po nie chętnie i często. Jednak czy wiemy jaki wpływ mają na nasz organizm i jak możemy je wykorzystać w naszej kuchni?

Dzięki jabłkom, nie musimy sięgać po egzotyczne owoce, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych w okresie jesienno-zimowym. Jesienią polskie jabłka stanowią prawdziwą bombę witaminową. Zdaniem dietetyków, należy stawiać na produkty lokalne i sezonowe. Najlepszym tego przykładem są właśnie jabłka.

Co zawiera jeden owoc? Średniej wielkości jabłko waży ok. 150 gramów. Można zatem przyjąć, że jeden owoc dostarcza organizmowi 75 kcal. Jabłko stanowi idealny pomysł na niewielki, zdrowy posiłek. Istnieje wiele odmian jabłek, dlatego dokładne wartości energetyczne, odżywcze i zawartość składników istotnych dla zdrowia mogą się nieco różnić. Największą część masy jabłka, bo aż ok. 85%, stanowi woda. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 25 gramów węglowodanów, z czego ok. 4 g pochodzi z błonnika, który spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu, spożywanie jabłek nie powoduje tak szybkiego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Zawartość błonnika sprawia też, że po zjedzeniu jabłka czujemy się syci. Co jeszcze kryje się w tym owocu? Między innymi witaminy A i C, przeciwutleniacze, potas, wapń i magnez.

Jesień bezsprzecznie kojarzy się z jabłkami. W rzeczywistości, owoce te dojrzewają – w zależności od odmiany – już od połowy lipca aż do późnej jesieni. Dobra wiadomość jest taka, że sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok. Jabłka, cechują się znakomitymi właściwościami przechowalniczymi. Dzięki temu zachowują najwyższe walory smakowe i odżywcze nawet do kolejnych zbiorów. Właśnie dlatego możemy cieszyć się dostępnością pysznych, świeżych i różnorodnych odmian przez cały rok. Jesienią warto też pamiętać o przetworach, takich jak: musy, dżemy, kompoty, przeciery lub soki. Popularność zyskują też jabłka suszone, ale można je z powodzeniem również  marynować, mrozić, a nawet kisić.

Jak jeść jabłka? Wielu z nas, przed zjedzeniem jabłka obiera go ze skórki. Jednak specjaliści zalecają, by tego nie robić. Flawonoid – kwercetyna, czyli substancja, która wykazuje m.in. działanie regulujące dla układu odpornościowego, znajduje się w skórce jabłka lub tuż pod nią. Jeżeli nie mamy zaleconej ścisłej diety lekkostrawnej i przeciwwskazań lekarskich (np. ze względu na konieczność ograniczenia błonnika w diecie) jedzmy jabłko ze skórką.

Warto pamiętać, że polskie jabłka spełniają najbardziej rygorystyczne normy jakości, a nasi sadownicy to grupa producentów o najwyższych standardach. Dlatego na skórkach polskich jabłek nie znajdziemy szkodliwych substancji wynikających ze sposobu uprawy lub przechowywania. Oczywiście należy pamiętać, że każdy owoc przed spożyciem koniecznie trzeba umyć.

Jabłka świetnie sprawdzą się także w kuchni, jako dodatek do dań, ciast czy w formie przetworów. Na całym świecie znany jest austriacki strudel oraz angielska szarlotka. Jedzmy więc na zdrowie!

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content