SEZON NA DYNIĘ W PEŁNI

Sezon na dynię rozpoczyna się końcem września. Wartości odżywczych oraz jej właściwości nie sposób przecenić. Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają także pozbyć się z organizmu pasożytów. Jakie jeszcze właściwości ma dynia?


Warto zacząć od rodzajów dyni. Istnieje wiele jej odmian, ale najczęściej w sklepach można dostać cztery najpowszechniejsze, są to: dynia zwyczajna, makaronowa, piżmowa oraz Hokkaido.

Oprócz tego, w sklepach często można dostać tzw. dynie dekoracyjne, które nie nadają się do spożycia. Są małe i zwykle nie mają koloru pomarańczowego, lecz żółty lub zielony. Najczęściej służą jako dekoracja witryn sklepowych.

Dynię zwyczajną możemy spotkać niemal wszędzie. Możemy ją także łatwo wyhodować we własnym ogródku. Charakteryzuje się wielkością – zwykle jest okazała i ciężka. Ma grubą skórę, którą stosunkowo trudno się obiera. Wewnątrz dyni jest bardzo dużo miąższu i pestek. O ile miąższ jest niejadalny, o tyle pestki można wyciągnąć, opłukać i wysuszyć, a później dodawać do dań obiadowych, sałatek czy kanapek. Dynię zwyczajną po obraniu i oczyszczeniu można upiec, ugotować lub udusić.

Dynia makaronowa jest nieco mniej popularna, ale dzięki swoim właściwościom, równie chętnie wykorzystywana. Po przekrojeniu, jej miąższ rozpada się na charakterystyczne włókna, przypominające makaron. Po ugotowaniu można je wykorzystać do przygotowania bezglutenowego spaghetti lub dodać do sałatek. Dynia makaronowa jest znacznie jaśniejsza niż zwyczajna – zwykle ma barwę bladożółtą lub blado-pomarańczową.

Dynia piżmowa. Ten rodzaj dyni łatwo jest rozpoznać, ponieważ wyglądem przypomina dużą, żółtobeżową gruszkę. W odróżnieniu od poprzednich odmian, jej skórka jest dużo cieńsza i bardziej miękka. Dzięki temu dynia piżmowa łatwo się obiera. Zawiera także bardzo mało miąższu – znajduje się on nie w całym warzywie, ale wewnątrz jego szerszej części. Dynia piżmowa jest także mniejsza niż dwa poprzednie rodzaje. Dużo wcześniej także pojawia się na sklepowych półkach – pierwsze egzemplarze można zobaczyć już w lipcu.

Dynia Hokkaido jest najmniejsza ze wszystkich. Swoim rozmiarem często nie przewyższa dużej pomarańczy lub mango, choć oczywiście istnieją także większe egzemplarze. Jej cechą charakterystyczną jest jadalna skórka. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, wystarczy jedynie dokładnie umyć. Dynię można zapiec, ale także ugotować jak wszystkie inne. Dzięki swoim gabarytom przygotowanie dań z jej wykorzystaniem jest szybsze.

Wszystkie odmiany dyni można zobaczyć w sklepach mniej więcej od września do połowy listopada.

Właściwości dyni. Dynia zwykle ma żółty lub intensywnie pomarańczowy kolor, który zawdzięcza dużej obecności beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Należy ona do grupy przeciwutleniaczy i aktywnie wspiera nas w walce o prawidłową odporność.

Bez względu na odmianę, dynia ma słodki smak. Z tego względu świetnie nadaje się zarówno do dań ostrych i słonych (łagodzi wówczas ich smak), jak i do deserów i słodkich przekąsek.

Ogromną zaletą dyni jest fakt, że ma niewiele kalorii. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 26 kcal, co oznacza, że świetnie sprawdzi się ona w przypadku osób stosujących diety.

W dyni znajdziemy także moc witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera ona mnóstwo witaminy C i A. Dodatkowo dzięki niej możemy wzbogacić naszą dietę o witaminę E i witaminy z grupy B – w tym ogromne ilości kwasu foliowego. Nie brakuje w niej także witaminy K.

Dynia jest bogata w składniki mineralne. Jest dobrym źródłem potasu. W 100 gramach znajdziemy aż 340 miligramów – to więcej niż w pomidorach, które znane są z wysokiej zawartości tego pierwiastka. Warzywo to, zawiera także wiele innych minerałów, między innymi: fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen.

Dzięki swoim właściwościom dynia aktywnie wpływa na nasze zdrowie i układ odpornościowy. Wspiera pracę całego organizmu i usprawnia prawidłowy przepływ składników odżywczych. Zawartość beta-karotenu sprawia, że dynia radzi sobie z wolnymi rodnikami, a więc może zapobiegać wystąpieniu chorób nowotworowych, takich jak rak żołądka, piersi, płuc czy jelita grubego.

Beta-karoten pomaga także obniżać podwyższone stężenie cholesterolu, a więc zapobiega odkładaniu się złogów miażdżycowych. Pozwala to zredukować ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca.

Beta-karoten jest pochodną witaminy A, a zatem aktywnie wspiera wzrok. Uzupełnianie niedoborów tej cennej witaminy pozwala na prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej, co pozwala lepiej widzieć, szczególnie w mroku. Pozwala także zapobiec zmianom zwyrodnieniowym i rozwojowi zaćmy.

Warto wiedzieć, że dynia jest bardzo delikatnym warzywem, dlatego jest jednym z pierwszych, które można podawać niemowlakom. Sprawdzi się także u kobiet w ciąży i cierpiących na chorobę lokomocyjną – zarówno miąższ, jak i pestki, wykazują działanie przeciwwymiotne.

 

Co można przyrządzić z dyni? Daje ona ogromne pole do kulinarnego popisu. Nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. Świetnie pasuje niemal do wszystkich rodzajów dań – od słodkich po bardzo ostre. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania aromatycznych kremów dyniowych. Zwykle najpierw dobrze jest ją zapiec z przyprawami (można także dodać inne przyprawy – marchewkę, paprykę, etc). Krem z dyni można wzbogacić o ostre i korzenne przyprawy, takie jak imbir, chilli, kurkuma czy gałka muszkatołowa.

Dynię można dodawać także do sałatek. Wystarczy upiec ją w przyprawach i pokroić w kostkę. Można ją także faszerować – tutaj najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, ponieważ dodatkowo zyskamy lekko chrupiącą skórkę.

Ugotowana dynia sprawdzi się także w przypadku deserów – można mieszać ją z mlekiem, dodawać do owsianek i kleików ryżowych. W połączeniu z konfiturami i miodem stworzy świetną bazę śniadaniową.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content