SEZONOWO ZNACZY ZDROWIEJ

Czerwiec to początek lata i miesiąc otwierający sezon na świeże owoce i warzywa. Wyczekujemy już pysznych sezonowych produktów, które kusza kolorami oraz zapachami. Poza tym, że możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, warto pamiętać o bogactwie składników, które zawierają czerwcowe owoce i warzywa oraz ich właściwościach prozdrowotnych.


Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Według nowej piramidy żywieniowej są ważniejsze niż produkty zbożowe. Doniesienia naukowe przekonują, że ich obecność w diecie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie owoców i warzyw zapewnia nam dawkę witamin, składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które zapewniają odporność i chronią przed wieloma chorobami. Korzystając z sezonowych plonów mamy pewność, że wybieramy produkty najbardziej wartościowe.

Po jakie warzywa powinniśmy obecnie sięgać?

Ogórki dostarczają naszemu organizmowi między innymi: witaminy C, A, E, K, kwasu foliowego oraz minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz fosforu. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, a także pomagają oczyszczać organizm z toksyn.

Szparagi – są bogate w witaminy (C, A, E, K oraz witaminy z grupy B), kwas foliowy i minerały (wapń, fosfor, potas). Wspomagają pracę serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie. Ponadto działają korzystnie na układ moczowy, układ krążenia, a tak że pracę oczu. Bób – zawiera witaminy C, A, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Ponadto zawiera cenny kwas foliowy. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, obniża stężenie cholesterolu we krwi i pomaga w leczeniu anemii.

Kalafior – dostarcza organizmowi: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera liczne minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, fosfor. Pomaga chronić układ pokarmowy przed chorobami, a także przeciwdziała reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

Fasola szparagowa – jest wartościowym warzywem dzięki zawartości witamin z grupy B oraz A, C, E, K, a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu i fosforu. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz odpornościowy. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, jest więc świetnym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę.

Do polecanych owoców zaliczają się m. in. truskawki – zawierają wiele witamin, w tym C, A, E oraz witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Dzięki swoim właściwościom obniżają poziom cholesterolu, dobrze wpływają na pracę układu krwionośnego, a także pomagają oczyszczać organizm.

Porzeczki – stanowią bogate źródło witamin C, A, E oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Wykorzystuje się je w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, niedokrwistości oraz ogólnego osłabienia organizmu.

Czereśnie – dostarczają naszemu organizmowi witaminy A, B i C oraz wapń, magnez, fosfor i potas. Wspomagają pracę serca, regulują przemianę materii i funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają dobroczynny wpływ na pracę stawów, tarczycy oraz trzustki.

Jagody – są bogate w: witaminy C, A, B, PP, cynk, miedź, mangan i selen. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, oraz poziom cukru we krwi. Mają właściwości przeciwbakteryjne, wspomagają leczenie chorób oczu i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Poziomki – dostarczają wielu wartości odżywczych: witamin A, C, E, K, PP oraz witamin z grupy B. Ponadto są źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Skutecznie poprawiają odporność organizmu, wspierają pracę układu krwionośnego i układu krążenia.

Rozsmakujmy się w letnich warzywach i owocach. Właśnie teraz są one najlepsze i najbardziej wartościowe. Jedzmy na zdrowie!

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content