WARZYWA CIEPŁOLUBNE NA STOLE I W SŁOIKACH

Początek jesieni to wspaniały kulinarnie sezon na pyszne, soczyste polskie warzywa ciepłolubne takie jak papryki, cukinie i bakłażany. Ich różnorodność smaków i kolorów zachęca do eksperymentów w kuchni. Jak najlepiej wykorzystać te warzywa w jesiennych przepisach i zachować ich moc na zimę? Przedstawiamy garść pomysłów na wykorzystanie sezonu na papryki, cukinie i bakłażany.


WARZYWA NA STOLE – JESIENNE PRZEPISY

Sałatka z grillowanych warzyw

Po upieczeniu warzyw na grillu, można je pokroić w kostkę i dodać do świeżej sałaty, pomidorków koktajlowych, sera feta i ulubionych nasion. Doprawione sosem na bazie oliwy, musztardy, miodu i octu balsamicznego – to prawdziwa eksplozja smaków.

Grillowana fiesta z warzyw

Nic nie kojarzy się bardziej z latem niż grill. Pokrojone w plastry papryki, cukinie i bakłażany stają się idealnym dodatkiem do mięs i ryb. Skropione oliwą, posolone, z odrobiną czosnku i ziół, zdobywają serca wielbicieli grillowych smakołyków.

Lekkie dania z bakłażana

Bakłażan doskonale sprawdza się w roli głównego składnika dania. Można go nadziać mięsem mielonym z warzywami, przygotować w formie zapiekanki lub jako bazę dla wegetariańskich burgerów.

PRZYSMAKI NA ZIMĘ – WARZYWA W SŁOIKACH

Cukinia w musie pomidorowym

Pokrojona w kostkę cukinia, duszona razem z pomidorami, czosnkiem i ziołami, a następnie przelana do słoików to świetna baza do zimowych zup i sosów.

Bakłażan w oleju

Kawałki bakłażana, grillowane lub smażone, a następnie zanurzone w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, chili i świeżych ziół, to prawdziwy rarytas na zimowe wieczory. Doskonałe jako przekąska czy dodatek do kanapek.

Pikantne papryki w zalewie

Pokrojone w słupki papryki, zanurzone w zalewie octowej z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego, to idealny dodatek do zimowych obiadów. Pikantne i chrupiące – idealnie komponują się z mięsami i zupami.

Wczesna jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się pełnią smaków świeżych, krajowych warzyw ciepłolubnych. Warto jednak pamiętać, że dzięki przetworzeniu możemy z nich korzystać także zimą. Zarówno w jesiennych, świeżych daniach, jak i w słoikach, papryki, cukinie i bakłażany potrafią zachwycić.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content