ZIMOWY ZASTRZYK WITAMIN

Początek kolejnego roku dla wielu z nas to miesiąc wyzwań – walka z grypą lub przeziębieniem i stawianie czoła noworocznym postanowieniom dietetycznym. By sprostać wszystkim przedsięwzięciom, potrzebna jest przemyślana dieta, w tym przypadku obfitująca w witaminę C i sycący, wspomagający trawienie błonnik. Proponujemy kilka pomysłów, na to jak zimą dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin.


UZUPEŁNIJ BRAKI

Owoce cytrusowe. Zima to najlepszy czas na grejpfruty, pomarańcze, mandarynki i cytryny – teraz są świeże i najbardziej wartościowe. Zawierają sporo witaminy C, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń i wiele innych składników. Czujesz drapanie i ból gardła? Małymi łykami popijaj wodę z sokiem z cytryny (jedzenie cytryny podrażni chorą śluzówkę).

Kiszonki. W Polsce wielką popularnością cieszy się kiszona kapusta. Jest ona bogatym źródłem witamin z grupy B, które niwelują szkodliwe działanie alkoholu. Poza tym zawiera liczne minerały: żelazo, wapń, potas i cynk. Powstały w czasie fermentacji kwas mlekowy stymuluje odporność i poprawia trawienie. Bardzo często sięgamy też po kiszone ogórki. I słusznie, ponieważ pomagają nam dostarczyć do organizmu ogromne ilości witaminy C (dużo więcej niż świeże ogórki). Co więcej są wspaniałym źródłem potasu, magnezu i beta-karotenu.

Kapusta kiszona czy kwaszona? Różnica tkwi w sposobie ich produkcji. Zdrowsza jest kapusta kiszona, która powstaje w wyniku naturalnej 2-tygodniowej fermentacji mlekowej – im bardziej fermentuje tym bardziej żółta. Kapusta kwaszona jest doprawiana przy pomocy octu i cukru dlatego nie ma już tylu cennych witamin. Łatwo ją rozpoznać po białym kolorze i wyczuwalnym zapachu octu spirytusowego.

Jogurty, kefiry. Szczególnie cenne są fermentowane produkty mleczne zawierające probiotyki – żywe organizmy, które aktywizują układ obronny i pokrywając ściśle kosmki jelitowe, uniemożliwiają osiedlenie się tam chorobotwórczych zarazków, chroniąc przez to przed infekcjami.

Ryby. Co zrobić, aby poradzić sobie z zimową chandrą? Jeść ryby, najlepiej tłuste takie jak łososie, sardynki, pstrągi oraz śledzie. Zawierają one bezcenne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz chroniące komórki przeciwutleniacze – witaminy A i E.

SMOOTHIES, CZYLI KOKTAJLE OWOCOWO-WARZYWNE

Niskie temperatury, niedobór naturalnego światła i ogólne zmęczenie sprawiają, że witaminy i mikroelementy są wypłukiwane z naszego organizmu w ekspresowym tempie. Aby uzupełnić ich niedobór warto zmienić kupowane soki, które często zawierają sporą ilość cukru i konserwantów na prawdziwe soki – klarowane lub przecierowe. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie własnoręcznie przyrządzony koktajl, który z powodzeniem zastąpi lekkie śniadanie czy podwieczorek.

Koktajl z natki pietruszki. Ten zielony koktajl dostarczy nam przede wszystkim mnóstwo witaminy C (Pietruszka posiada jej znacznie więcej niż cytryna). Pietruszka ma również właściwości odtruwające i oczyszczające organizm z toksyn. Wystarczy umyć garść natki z pietruszki, dodać sok z połowy cytryny, 1 łyżeczkę miodu i troszkę wody. Wszystko wrzucamy do blendera miksujemy, przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, mieszamy i gotowe!

Koktajl pomarańczowo-imbirowy. Kiedy za oknem pada śnieg, a słupek rtęci przekonuje nas, że zima rozgościła się u nas na dobre proponujemy coś wzmocnienia odporności – koktajl pomarańczowo-bananowy z nutką imbiru. Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dorzuć obrane i pokrojone 700 g pomarańczy, obrany i starty na tarce kawałek korzenia imbiru, szczyptę chili, sok z ½ limonki i 100 ml wody. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Taki zestaw rozgrzewa, wspomaga odporność oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Koktajl ze szpinaku. Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży gdyż zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Do blendera wrzuć pokrojonego w plasterki banana, obrane i pokrojone w kostkę kiwi oraz 3 garście umytych liści szpinaku. Wsyp 3 łyżki płatków owsianych, dolej 200 ml mleka i wszytko zmiksuj. Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, możesz dosłodzić koktajl łyżką miodu i wszystko jeszcze raz zmiksować.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content