DLACZEGO WARTO JEŚĆ BORÓWKĘ AMERYKAŃSKĄ?

Borówka amerykańska, inaczej borówka wysoka jest odmianą jagody leśnej. Jej owoce są w ciemnoniebieskim kolorze i charakteryzują się słodkim smakiem. Zapobiegają chorobom, a także pomagają naszemu organizmowi w poprawnym funkcjonowaniu. Jakie są właściwości borówki amerykańskiej? Dlaczego warto ją jeść? O tym poniżej.


Owoc ten, pełen jest cennych składników odżywczych, wpływających na pracę naszego organizmu. Borówka amerykańska zawiera bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów. Ma też w sobie przeciwutleniacze. Wartości odżywcze borówki amerykańskiej to przede wszystkim witaminy: A, B, C, E oraz PP, a także minerały, takie jak cynk, miedź, selen, magnez, potas, żelazo oraz wapń.

Zawartość antyoksydantów w borówce amerykańskiej sprawia, że ich spożywanie chroni przed rakiem. Borówka amerykańska zawiera również antocyjany, które dodatkowo wzmacniają działanie przeciwnowotworowe oraz kwas elagowy, zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego.

Zawarty w borówce amerykańskiej kwas foliowy ma działanie zapobiegające nowotworom macicy. Owoce borówki zawierają również fitoestrogeny, które zapobiegają rozwojowi nowotworu hormonozależnego (takiego jak nowotwór piersi, wątroby lub tarczycy).

Borówka amerykańska wykazuje działanie uspokajające, a także przeciwbólowe. Dowiedziono również, że spożywanie borówek amerykańskich działa redukcyjnie na poziom cholesterolu LDL, czyli niepożądanego cholesterolu, który szkodzi zdrowiu. Z drugiej strony, działanie borówki amerykańskiej podwyższa poziom korzystnego cholesterolu HDL, który zapobiega chorobom układu krwionośnego.

Spożywanie borówki amerykańskiej ochroni nas przed wirusem zapalenia wątroby typu C, ponieważ związki zawarte w borówce amerykańskiej zapobiegają rozprzestrzenianiu się wirusa. Oprócz tego, zawarte w niej substancje wzmacniają i poprawiają stan hepatocytów, czyli komórek, z których zbudowana jest wątroba. Przewyższają również owoce cytrusowe czy pestkowe pod względem zawartości antyoksydantów. Maja ich również więcej niż czerwone wino.

Borówka amerykańska świetnie sprawdza się w kuchni. Możemy przygotować z niej pyszne koktajle, zdrowe desery, a także dodać ją do ciast. Idealnym dodatkiem do pieczonych mięs będzie konfitura z borówki amerykańskiej, którą możemy samodzielnie przygotować w domu. Borówka pasuje do wielu przekąsek. Możemy z nią eksperymentować w zależności od naszych preferencji.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content