Z racji panujących w okresie zimowych temperatur, jesteśmy zmuszeni korzystać z ogrzewania. Należy jednak pamiętać, że ogień oprócz ciepła niesie ze sobą także pewne zagrożenia. Jednym z nich są często występujące pożary sadzy. Strażacy z gminnych jednostek OSP udzielają instrukcji postępowania w przypadku pożaru sadzy w kominie.
W celu zapobiegania niebezpieczeństwu, należy stosować się do podstawowych zasad. Pierwszą z nich jest stosowanie jako opału wyłącznie paliw przeznaczonych do danego typu kotła. Drugą zasadą jest systematyczne i dokładne oczyszczenie przewodów dymowych oraz spalinowych.
Plan postępowania w razie zagrożenia pożarem:
Na początku należy ocenić ryzyko zagrożenia dla siebie i bliskich. Jeżeli uznamy, że takowe występuje działamy według zaleceń:
– alarmujemy pozostałych domowników lub osoby przebywające w budynku;
– opuszczamy zagrożone pomieszczenie/budynek;
– informujemy o zdarzeniu straż pożarną dzwoniąc pod numer alarmowy 112 lub 998.
– czekamy w bezpiecznym miejscu do przyjazdu straży.
W sytuacji kiedy uznamy, że zagrożenie nie występuje i decydujemy się na samodzielną interwencję w celu ugaszenia pożaru, stosujemy się do następujących reguł:
– w czynności powinny wziąć udział minimum 2 dorosłe osoby;
– należy wygasić źródło ognia przez ostrożne wyczyszczenie paleniska z materiału palnego;
– w żadnym wypadku nie wolno próbować ugasić pożaru wodą, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury wewnątrz pieca może spowodować uszkodzenie komina, a w efekcie rozprzestrzenienie się pożaru;
– konieczna jest obserwacja komina w celu ustalenia, czy powstają na nim pęknięcia, przez które mógłby wydostać się ogień.
W przypadku, gdy mamy możliwość użycia sita kominowego, należy zabezpieczyć nim wylot komina. Ma to na celu ograniczyć możliwość palenia się sadzy przez przyduszenie ognia oraz zabezpieczyć palącą się w kominie sadzę przez wydostaniem się. Kiedy nie posiadamy sita kominowego, można użyć w tym celu mokrej płachty, która spełni podobną rolę. Należy ją zalewać wodą do momentu wypalenia się sadzy.
Według obowiązującego prawa, należy regularnie oczyszczać przewody dymowe i spalinowe w następujących okresach:
- przynajmniej raz w miesiącu – paleniska zakładów zbiorowego żywienia oraz budynków gastronomicznych;
- co najmniej raz na 3 miesiące – paleniska opalane paliwem, których nie wymieniono w 1. punkcie;
- minimum co 6 miesięcy – w przypadku palenisk opalanych paliwem płynnym lub gazowym, których nie zawiera punkt 1.
Należy pamiętać, aby czynności związane z konserwacją oraz czyszczeniem przewodów dymowych oraz spalinowych wykonywały wyłącznie osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje.
Zagrożeń pożarami nigdy nie należy lekceważyć, ponieważ nad ogniem trudno jest zachować kontrolę, a jego skutki są bardzo szkodliwe nie tylko dla naszego dobytku, ale przede wszystkim zdrowia i życia.