ROZGRZEJ SIĘ PYSZNYM NAPOJEM

Zimowe wieczory bez wątpienia mają swój urok, szczególnie wtedy, gdy spędzamy je pod ciepłym kocem, a w ręku mamy rozgrzewający napój. Przedstawiamy  pomysł na filiżankę rozgrzewającej hiszpańskiej czekolady.


Jej oryginalna nazwa brzmi „Xocolatl Caliente”. Jest to aromatyczna, gęsta jak budyń czekolada na gorąco. Mimo tego, że nie zawiera masła, śmietany ani mleka, jest tak gęsta, że można wbić w nią rurkę czekoladową lub łyżeczkę. Sekretem jej konsystencji jest skrobia kukurydziana.

Aby przygotować czekoladę dla 2-4 osób potrzebować będziemy:

  • 120 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utartych w moździerzu goździków
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonego anyżu
  • 360 ml wody
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżeczki wody do rozpuszczenia skrobi

Skrobię kukurydzianą należy wsypać do miseczki, następnie dodać 4 łyżeczki zimnej wody i dokładnie wymieszać. Gotowa, dobrze rozpuszczona w wodzie skrobia powinna wyglądać jak mleko i być idealnie gładka – bez jakichkolwiek grudek. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do niedużego rondla. Wlewamy do niego także wodę i rozpuszczoną skrobię. Dodajemy przyprawy. Kolejnym etapem jest podgrzewanie na średnim ogniu, nieustannie mieszając do momentu, aż czekolada całkiem się rozpuści (zajmie to krócej niż 5 minut). Należy uważać, aby nie doprowadzić czekolady do wrzenia. Na początku czekolada będzie płynna jak zwykłe kakao, po czym nagle zacznie wyraźnie gęstnieć. Kiedy na powierzchni pojawią się bąble zwiastujące wrzenie, zestawiamy garnek z ognia i mieszamy jeszcze przez kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości. Czekolada powinna być idealnie gładka.

Gotowy deser podajemy w filiżankach bądź kubkach. Smacznego!

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content