ROZGRZEWAJĄCE NAPOJE NA CHŁODNE WIECZORY

Nadeszła jesień, tuż za rogiem czeka już zima, a więc z pewnością można stwierdzić, że nastał czas na siedzenie pod kocem z książką, nadrabianie kinowych zaległości czy po prostu siedzenia z rodziną przy kominku. Długie jesienne wieczory warto umilić sobie kubkiem ciepłego, rozgrzewającego napoju, który wynagrodzi aurę za oknem. Po co warto sięgnąć? Przedstawiamy kilka pomysłów.


Herbaty na różne sposoby. Aromatyczny gorący napar z czarnej herbaty zawsze jest mile widziany. Jeśli do takiej herbaty dodamy imbiru, kardamonu czy chociażby szczyptę pieprzu cayenne, od razu poczujemy w środku przyjemne ciepło. Do rozgrzania organizmu nadają się także herbatki z ziół, które mają właściwości rozgrzewające, np. tymianku, rozmarynu, lipy, bzu czarnego, maliny. Warto również łączyć przyprawy i zioła. Herbata z cytryną czy pomarańczą świetnie rozgrzewa i pobudza, lecz w mroźny wieczór, warto dodać do niej gałązki zielonego rozmarynu. Taka herbata jest nie tylko aromatyczna, ale rozgrzewająca. Rozmaryn pobudza krążenie krwi. Można też użyć plasterków świeżego imbiru, który dzięki zawartym w nim związkom ma działanie rozgrzewające i hamujące rozwój bakterii. Herbatę warto wzmocnić dodatkiem miodu, który ma właściwości stymulujące układ odpornościowy. Pamiętajmy jednak, że miód należy dodawać do napoju, gdy jego temperatura wynosi nie więcej niż 40 st. C.

Chai latte. To europejska wersja popularnego w Indiach napoju masala czaj, opartego na czarnej herbacie, mleku, cukrze i intensywnych przyprawach, takich jak kardamon, cynamon, imbir czy pieprz. Rozgrzeje nawet w najchłodniejszy wieczór.

Pumpkin spice latte. Gdyby jesień była napojem, byłaby z pewnością pumpkin spice latte. Znajdziemy w nim wszystko, co kojarzy się z tą porą roku – purée dyniowe, przyprawy korzenne, aromatyczną kawę.

Kawa piernikowa. Przyprawy piernikowe idealnie pasują do czarnej kawy – nadają jej wyjątkowy, korzenny smak. Aromatyczny napar można udekorować bitą śmietaną, a dzień od razu będzie lepszy.

Gorąca czekolada z solą morską, piankami marshmallows i sosem czekoladowym. Gorąca, aksamitna czekolada rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory. Dodatek soli morskiej podkreśli smak czekolady, a pianki to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Grzany cydr. Zamiast popularnego grzanego piwa lub wina można wybrać cydr. Jabłkowy smak doskonale łączy się z cytrusami, miodem i korzennymi przyprawami. Przygotowanie tego napoju na wieczór z przyjaciółmi nie zajmie wiele czasu, a gwarantuje wspaniały smak i dobrą zabawę.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content