Najlepszym terminem dla grzybiarzy jest połowa lata i jesień, pod warunkiem, że latem nie zabrakło ciepłego deszczu. Wtedy to, w naszych lasach pojawia się większość popularnych gatunków m.in. podgrzybki, maślaki, koźlarze i kanie.
Zanim jednak wybierzemy się na grzybobranie, należy zapoznać się z gatunkami grzybów, które są jadalne. Czym się charakteryzują? Są to grzyby produkujące jadalne owocniki, które po przyrządzeniu, nie wpływają negatywnie na stan zdrowia człowieka. W większości zbierane są ze stanu dzikiego. Nieliczne są uprawiane. Zbierane są głównie ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Grzyby te są wysoko cenione w kuchni. Zawierają witaminy z grupy B, D, E oraz sole mineralne, związki potasu i żelaza, cynk, jod, kobalt, i mikroelementy występujące w zależności od gatunku. Dodatkowo są niskokaloryczne.
Grzyby jadalne w Polsce. Pierwsze listy grzybów jadalnych dopuszczonych do obrotu pojawiły się w Polsce już w XIX wieku. Według tej listy należały do nich: pieczarka pospolita, pieczara, rydz, gołąbek, chrząszcz, grzyb, podgrzybek, smardz, kozia broda i trufla. Obecnie dopuszczone do obrotu są 44 gatunki grzybów. Mimo ogromnej ilości gatunków grzybów jadalnych, w Polsce zbiera się zaledwie kilkanaście gatunków, a do najbardziej znanych i najczęściej zbieranych należą: borowik szlachetny, czubajka kania, gąska zielonka, koźlarz babka, koźlarz czerwony, maślak ziarnisty, maślak zwyczajny, mleczaj rydz, pieprznik jadalny (kurka) oraz podgrzybek brunatny.
Kalendarz występowania najpopularniejszych grzybów:
Borowiki: od lipca do października (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)
Podgrzybki: od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)
Maślaki: od czerwca do października (pełnia tworzenia owocnika we wrześniu)
Gąski: od lipca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na październik i listopad)
Kurki: od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień, wrzesień i październik)
Koźlarze: od lipca do października (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień i wrzesień)
Kanie: od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)
Opieńki: od września do listopada (pełnia tworzenia owocnika w październiku)
Smacznego!