SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO!

W Zespole Szkół w Wysokiej Głogowskiej uczniowie klas I-III biorą aktywny udział w innowacji pedagogicznej „Zdrowe śniadanie”. Inspiracją do opracowania innowacji stały się spostrzeżenia nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej, dotyczące tendencji żywieniowych uczniów podczas przerw szkolnych, na wycieczkach czy innych wyjazdach.


Niepokój wzbudził fakt spożywania przez dzieci bardzo dużych ilości słodyczy, chipsów, słodzonych napojów gazowanych konserwowanych i barwionych chemicznie oraz innych małowartościowych, a niekiedy wręcz szkodliwych dla zdrowia produktów spożywczych.

Okres wieku wczesnoszkolnego to czas, w którym kształtują się nawyki i przyzwyczajenia. Dlatego tak ważne jest, aby zaszczepić w młodym człowieku pozytywne wzorce. Sposób żywienia wpływa na funkcjonowanie człowieka, jego rozwój fizyczny, intelektualny, szybkość przyswajania wiedzy, uczenia się. To, w co wyposażymy dziecko w okresie dorastania, będzie procentowało w całym dorosłym życiu.

Aby zminimalizować problem i zachęcić dzieci do dbania o własne zdrowie, od września 2022 r., w klasach I – III Szkoły Podstawowej im. Św. Jana Kantego w Wysokiej Głogowskiej, został wprowadzony program innowacyjny pt. „Zdrowe śniadanie”.

W ramach programu, uczniowie nie tylko zdobywają wiedzę na temat zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania się, ale także biorą udział w cotygodniowych warsztatach kulinarnych. Sami, pod okiem nauczycieli przygotowują w różnej formie,  szkolne śniadanie.

Są to kolorowe, zdrowe kanapki, pasty serowe, pasty jajeczne i  rybne, sałatki warzywne, surówki oraz koktajle i owocowe soki. Uczniowie z wielką radością komponują swoje posiłki, a także degustują je, poznając nowe smaki.

Działania w ramach innowacji „Zdrowe śniadanie” cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko ze strony uczniów, ale i rodziców. Dostarczają i utrwalają wiedzę o zdrowym stylu życia. Są  świetną zabawą, uczą współpracy a także stały się okazją do wzajemnej integracji.

Śmiało można stwierdzić, że uczniowie naszej szkoły nie sięgają już po batoniki, niezdrowe przekąski czy słodzone napoje gazowane. W zamian, świadomie wybierają wodę oraz samodzielnie przygotowują zdrowe posiłki na drugie śniadanie. 

Monika Grzybowska

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content