TRWA SEZON NA GRZYBY

W lasach już pojawiły się pierwsze grzyby. Grzybiarze, którzy udają się na leśne wycieczki rzadko wracają z pustymi rękami. Grzybobranie, które potrafi być świetną aktywną rozrywką dla całej rodziny i wzbogaca nasz jadłospis, niesie ze sobą również nie lada zagrożenie dla niedoświadczonych grzybiarzy. Podpowiadamy na co szczególnie zwrócić uwagę.


Długość sezonu na grzyby zależy od warunków pogodowych. Grzyby lubią, gdy jest ciepło i wilgotno. Suche lato nie sprzyja wysypowi grzybów, a po opadach deszczu szanse na uzbieranie koszyka pełnego pachnących grzybów są znacznie większe. Najwięcej grzybów rośnie na terenach, które są zalesione od wieków. Jednak tak naprawdę każdy grzybiarz ma swoje ulubione miejsca, które co roku obfitują w grzyby.

Wiadomo, że grzyby lubią konkretne drzewa. Pod dębami, osikami, brzozami, topolami czy modrzewiami lubią ukrywać się maślaki, koźlarze i borowiki. W lasach brzozowych występują głównie koźlarze. Grzyby te lubią też drzewostany świerkowe, brzegi polanek leśnych i inne miejsca, gdzie dociera sporo promieni słonecznych. Pod świerkami można również spotkać rydze. W ciepłych lasach liściastych, głównie pod dębami i grabami możemy spotkać podgrzybki. W młodnikach sosnowych – maślaki. Czysto tam, gdzie rosną muchomory, mogą rosnąć i borowiki. Zacienione miejsca na poboczach, porośnięte wysokimi sosnami, obrośnięte mchem i wrzosem zazwyczaj stanowią znakomite podłoże dla prawdziwków. Kiedy znajdziemy prawdziwka lub podgrzybka, zawsze warto rozejrzeć się, czy nie ma on w pobliżu towarzystwa. Jeśli szukamy grzybów w lasach iglastych, zwracajmy uwagę na kupki igliwia.

Zbierając grzyby należy stosować się do podstawowych zasad:

  1. Zbieraj grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
  2. Najbezpieczniej zbierać grzyby z tzw. gąbką pod kapeluszem. W tej grupie jedynym śmiertelnie niebezpiecznym jest borowik szatański. Borowik szatański to jednak nie to samo co popularny „szatan”, czyli goryczak żółciowy, który jest niejadalny ze względu na gorycz, a dodany do potrawy zepsuje smak i może wywołać niestrawność.
  3. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające słodkawy smak).
  4. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Zbieranie do foliowych reklamówek spowoduje zaparzanie grzybów i ich szybsze psucie.
  5. Nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, gdyż grzyby wchłaniają ze swojego toczenia zanieczyszczenia i niebezpieczne substancje.
  6. Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni i podwyższona temperatura niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza. Pamiętaj! W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może wystąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content