OBOWIĄZEK ZNAKOWANIA MIĘSA NA WAGĘ

Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od 30 września br. w życie weszły przepisy nakładające obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia.


Nakaz ten, wprowadziła Komisja Europejska. Dotyczy on jedynie mięsa sprzedawanego na wagę. Jak informuje resort rolnictwa, flagi będą musiały się pojawić tylko na mięsie świeżym na wagę, schłodzonym i zamrożonym – ze świń, owiec, kóz i drobiu. Takim, które jest sprzedawane bez opakowań. Nowe regulacje nie dotyczą mięsa sprzedawanego w opakowaniach (również wędlin).

W przypadku sytuacji, gdy zwierzę urodziło się w jednym kraju, hodowane było w kolejnym, a ubój nastąpił w jeszcze innym – flaga dotyczyć ma miejsca chowu. Jeśli natomiast zwierzę urodziło się za granicą, a hodowane i ubite zostało w Polsce, będą musiały pojawić się dwie flagi Polski.

Kiedy mięso nie musi być oznakowane flagą? Jak wyjaśnia resort rolnictwa, nie każde świeże mięso sprzedawane na wagę będzie musiało być oznakowane flagą. Nowe przepisy nie dotyczą produktów, które zostały już oznakowanie graficznie jako „Produkt polski”, czyli mięsa pochodzącego od zwierząt urodzonych, hodowanych i ubitych w Polsce.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
Skip to content